Idag har jag bakat det saftigaste saffransbröd jag någonsin smakat. Saffranslängder som man häller sockerlag över när de är färdiggräddade.
Receptet nedan hittade jag på Facebook, men när jag ska skriva receptet efter min utskrift så ser jag att det inte står vems recept det är och jag kan inte hitta det på Facebook.
Saffranslängder
50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1,5 dl strösocker
½ tsk salt
Russin, efter smak (lägg russinen i vatten en stund före de går i degen)
Saffran, 2 kuvert
11-12 dl vetemjöl
75 gram smör till pensling
Pärlsocker
Sockerlag
2 dl vatten
3 dl socker (blev väldigt sött så nästa gång minskar jag till 2 dl)
Gör så här
Smält smöret och häll på mjölken. Låt detta blir fingervarmt och häll det över jästen. Blanda socker, salt, saffran, russin och vetemjöl tills degen känns smidig.
Jäs degen i 10-15 minuter och tryck sedan ut den i en långpanna. Klipp flikar och vik åt sidan som när man klipper längder.
Pensla degen med 75 gram smör och strö över pärlsocker.
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i cirka 20 minuter.
Koka sockerlagen under tiden och häll den över brödet då det gräddats färdigt.
Låt svalna och skär sedan brödet i längder.
Njut av en väldigt god bullskiva, eller två! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar