torsdag 3 april 2014

Falska wienerbröd!

Ett bortglömt inlägg från februari kommer här.

Falska wienerbröd till fika gick inte av för hackor, jättegoda. Rekommenderas verkligen!

Receptet nedan är från bloggen bakmani.



                               


                       


Wienerbröd i långpanna

Deg:
1 pkt jäst för söta degar
2,5 dl ekologisk mjölk
150 g smör
2 ekologiska ägg
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 8-10 dl ekologiskt vetemjöl

Fyllning 1:
4 dl marsánkräm

Fyllning 2:
150 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver

Garnering:
florsocker
Smula jästen i bunke. Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av vätskan i bunken och blanda ut jästen, häll sedan i resterande vätska. Blanda i ägg, socker och salt. Blanda sist i mjölet. Enligt originalreceptet ska det vara åtta dl vetemjöl men min deg blev alldeles för kletig så jag hade i nästan två dl till. Degen ska vara smidig och fettig, men inte fastna i fingrarna när du rör i den. Låt jäsa 30 minuter.

Gör under tiden fyllningarna. Jag köpte marsankräm (dvs marsansås på påse som man blandar med mindre mjölk, receptet står på paktetet) men är man överdrivet ambitiös kan man säker göra sin egen vaniljkräm.

När man gör fyllning nummer två är det bra att låta smöret stå framme 20 minuter innan man blandar i sockret, då blir det lättare att röra runt det.
Dela degen i två delar. Kavla ut den ena deghalvan till en rektangel och lägg den i en smord långpanna. Bred på fyllning nummer ett.

Kavla ut den andra deghalvan och bred på smörsockerblandningen. Rulla ihop degen och skär rullen i 30 bitar. Lägg bitarna med snittytan upp i långpannan, ovanpå den kavlade degen med marsankräm. Låt jäsa 30 minuter.

Man kan pensla med ägg och strö över.
Grädda på nedersta falsen i 175 grader i 20-25 minuter.
När de svalnat skär man upp wienerbröden i fyrkanter och glaserar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar