fredag 21 juni 2013

Glad midsommar med jordgubbscheesecake på chokladbotten!

Ett härligt midsommarväder bjuds det på till frukost. I år har vi en skön midsommarafton hemma med matjessill, färskpotatis, gräslök, jordgubbar i alla möjliga skepnader (i frukostyoghurten, som de är, med choklad, i cheesecake). Dagens efterrätt är jordgubbscheesecake på chokladbotten.

Receptet nedan är från ALLT OM mat.







Jordgubbscheesecake på chokladbotten

Till cirka 10 bitar
75 gram smör
12 digestivekex, cirka 75 gram
2 msk kakao
1 krm salt
200 gram jordgubbar
3 gelatinblad
400 gram naturell färskost
2 dl crème fraiche
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
2 gelatinblad
1 ½ dl vatten
½ dl koncentrerad jordgubbssaft
300 gram jordgubbar

Gör så här
Smält smöret och låt det svalna. Krossa kexen och blanda med smör, kakao och salt. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen.

Snoppa och mixa jordgubbarna med mixerstav. Lägga gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Blanda färskost, crème fraiche, flor- och vaniljsocker.

Värm lite av de mixade jordgubbarna i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i jordgubbarna. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt resten av jordgubbsmixet. Vänd ner jordgubbarna i ostsmeten. Häll smeten i formen och låt stå i kylen och stelna i cirka 2 timmar.

Garnering
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.Värm lite av vattnet i kastrullen. Ta upp och smält gelatinbladen i vattnet. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt resten av vattnet och saften. Låt stå i rumstemperatur tills blandningen blivit trögflytande. 

Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg jordgubbarna på cheesecaken och skeda över gelén. Låt stå i kylen i cirka 1 timme innan den serveras.

Njut denna härlig dag!

1 kommentar:

  1. Ser riktigt läckert ut Kate. Hoppas ni hade en trevlig midsommar... det hade vi, kram!

    SvaraRadera