Recepten nedan lånade jag hos Sockerrus. Receptet på jordgubbsmoussen har jag hittat på Facebook, men kommer inte ihåg från vem, tyvärr.
White Velvet Cake
70 g äggvitor (ca 2 st)
1 1/4 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
85 g smör, rumstempererat
Ev lite pastafärg (karamellfärg)
Gör så här:
Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.
Fördela smeten jämnt mellan 6 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 10 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).
Glasskräm
3 dl grädde
3 dl vaniljkräm (exempelvis marsan)
(Jag brukar inte vara så noga med att mäta upp utan blandar hälften hälften med hjälp av ögonmått.)
Gör så här:
Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar
Smörkräm (räcker till cirka 10 cupcakes)
115g smör
4-4,5dl florsocker
2 tsk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
Gör så här:
Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då) Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.
Jordgubbsmousse
½ l jordgubbar
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl grädde
Mixa jordgubbarna till puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm lite av purén och smält gelatinbladen, får ej koka. Vispa under tiden ihop äggulorna med florsockret. Vispa grädden. Värm all puré så gelatinet blir riktigt smält. Blanda jordgubbs- med äggblandningen och vispa, blanda sedan ihop den med grädden. Låt stå i kylen och bli riktigt kall.
Jättefina tårtor Kate och min favorit är den rosa. Gillar sådana tårtor (har alltid gjort det) :) Hoppas ni har det bra i sommarvärmen, stor kram till dig!
SvaraRaderaTack! Den här värmen är inte min grej. :) Bara att göra det bästa av det. Hoppas du har det bra! Kram, Kate!
Radera