Chokladtårta
10 bitar
Tid: 45 min + cirka 1 timme i ugn
200 g mörk choklad, cirka 60% kakaohalt
1 dl kaffe
200 g smör i kuber
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
1 dl rörsocker, strö
2 dl ljust muscovadosocker
1 krm salt
3 ägg
1 dl mjölk
Chokladkräm
400 g mörk choklad (jag tog 150 g vit, 150 g ljus och 100 mörk) cirka 60% kakaohalt
5 dl vispgrädde
4 msk socker
Till formen
2 msk smör
2 msk kakao
Gör så här:
1: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Pudra med kakao.
2: Hacka chokladen. Värm kaffet i en kastrull, ta från värmen och låt chokladen smälta i kaffet. Låt sedan smör smälta med chokladen.
3: Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen och blanda med mjölken. Rör ner choklad- och äggblandningen i den torra blandningen och rör ihop till en jämn smet.
4: Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Testa med sticka om kakan är färdig. Låt svalna något innan den tas ur formen och får svalna helt.
5: Chokladkräm: Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. Hetta upp grädde och socker i en kastrull. Ta av från plattan precis när det börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna - den tjocknar när den svalnar.
6: Skär kakan i tre delar med en vass kniv eller tårtdelare. Lägg ihop delarna med chokladkräm mellan. Avsluta med ett lager chokladkräm på toppen och runtom.
Njuuuut!
Så gott med chokladtårta Kate och jag gillar tulpan-garneringen!
SvaraRaderaAlltid gott med choklad, Amy.
Radera