söndag 23 september 2012

Äppelkaka med vispad vaniljcreme fraiche!

Oj, vad veckorna och helgerna går fort. Månad efter månad i en rasande fart, snart jul.

Har fått äpplen av en god vän så idag har jag gjort en äppelkaka, igen! Provade en ny silikonform och den gick bra att baka i. Receptet på kakan hittade jag på Allt om mat och receptet på vispad vaniljcreme fraiche finns på Findus.

I kakan la jag till kanel och socker som jag doppade äppelklyftorna i. Jag vill gärna ha den smaken i en äppelkaka.




 
 
 
 
Äppelkaka                          
100 g mandelmassa
3 st ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smör, smält
3-4 st äpplen

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget. Rör ner socker.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör.
4. Skala och klyfta äpplena. (Socker och kanel ihop med äppelklyftorna.)
Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen. Häll 1/3
av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster. Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet.
5. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
6. Pudra över florsocker när kakan svalnat.
 
 
Vispad vaniljcreme fraiche
 
2 dl vispad creme fraiche
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispas poröst och luftigt.

Enjoy! :)

1 kommentar:

  1. Ja, snart jul ;)

    Fin äppelkaka, härligt med vänner som ger en äpplen. Önskar dig en fin kommande vecka också, kram!

    SvaraRadera