Saffran- och konjaktryfflar |
Trillingnötter |
Trillingnötter |
Saffran- och konjakstryfflar |
Choklad-, polly- och tomteskumfudge. |
Trillingnötter |
Rocky road |
Chokladtårta med Baileys |
Rött, ätbart glitter |
En liten tomte som gömmer sig |
Chokladmuffins med chokladfrosting |
Vit choklad- och saffran- och konjakstryfflar |
Knäck och lakritsknäck |
SAFFRAN- & KONJAKSTRYFFEL RECEPT "CA 25 ST"
Från bloggen Mamma till dottern Naomi
Ingredienser:
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 pkt saffran
1 msk konjak
100 g mörk choklad 70%
0.5 dl kakao
1 dl vispgrädde
1 pkt saffran
1 msk konjak
100 g mörk choklad 70%
0.5 dl kakao
Gör så här:
1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke eller skål tillsammans med grädde och saffran.
2. Smält över vattenbad till en slät smet.
3. Blanda i konjak och tag av från värmen.
4. Låt stå framme i rumstemperatur att svalna.
5. Ställ smeten i kylen när den svalnat och låt stå över natten.
6. Tag ut smeten och forma till runda bollar.
7. Ställ kallt i ca 30 min.
8. Smält den mörka chokladen och lägg en liten klick choklad i handen. Jag gjorde både med och utan choklad.
9. Rulla saffranstryffeln mellan händerna så att den täcks av choklad.
10. Rulla den sedan i kakao.
11. Förvara tryffeln i kylen.
Pollyfudge
Båda recepten på fudge från bloggen Bakverk & Fikastunder3 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
50 g smör
140 g polly godis
Koka grädde, sirap och socker tills att smeten precis klarar kulprovet. Rör ner smöret så att det smälter helt. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner pollygodiset så att det blandar sig helt och allt godis smält. Häll upp i en form på ca 15*20 cm och låt svalna. Ställ den sedan i kylen, gärna över natten innan du skär lagom stora bitar av den.
1,5 dl socker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
3 msk smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad (med smak får du variation)
Koka upp alla ingredienser utan chokladen i en tjockbottnad kastrull och låt småkoka i 20-30 min ungefär. Gör ett kulprov (häll en klick kola i kallt vatten, det skall inte gå att forma till en boll men den skall bli fast i vattnet, alltså tar man den lite tidigare än en vanlig kola) för att se om kolan är färdig. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner chokladen i bitar så at den smälter och att det blir en jämn smet. Häll upp i en bakpappersklädd avlång bakform. Låt kallna och skär sedan i bitar. Fudgen förvaras i kyl och klarar sig runt en vecka.
Tomteskumsfudge
Recept från bloggen Det goda i livet
Ingredienser:
12st skumtomtar
1 dl socker
50g smör eller margarin
1 dl vispgrädde
150g vitchoklad
3-4 droppar röd karamellfärg
Bryt den vita chokladen i mindre bitar och tillsätt i kastrullen. Rör tills den smält och massan blivit blank, tillsätt färgen. Ta av ifrån plattan och rör om.
Häll upp i en bakplåtsklädd form (jag tog en form man gör bröd i) och låt stelna i kylen.
Skär upp i bitar och förvara i kylen eller frysen.
Gör så här:
Blanda socker, smör och vispgrädde i en kastrull. Klipp skumtomtarna i mindre bitar och tillsätt. Koka på svag värme i ungefär 10 min, rör hela tiden så att tomtarna löses upp.
Trillingnötter
75 g hasselnötter
150 g mjölkchoklad
Ugn: 200º
25 minuter
Rosta nötterna i ugn tills de fått färg, cirka 10 minuter. Gnugga av skalen.
Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då.
Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.
Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper. (Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.
Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.
Rocky road
Recept från Leila Lindström
600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 2 påsar dumlekola 2 nävar minimarshmallows 3 dl salta jordnötter 1 dl skalade pistagenötter
Bryt chokladen i bitar. Smält chokladen i en kastrull över vattenbad eller i mikron. Rör om då och då.
Blanda ner nötterna i chokladen och rör om noga.
Lägg nötterna 3 och 3 på bakplåtspapper. (Använd en matsked att ta upp nötterna med.) Låt stå svalt tills nötterna stelnat.
Smält resterande choklad och doppa eller ringla chokladen över nötterna. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylskåp. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock.
Rocky road
Recept från Leila Lindström
600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 2 påsar dumlekola 2 nävar minimarshmallows 3 dl salta jordnötter 1 dl skalade pistagenötter
Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.
Chokladtårta med Baileys
Recept från bloggen Sockertussen
Botten:
4 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 gr smält smör
4 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 gr smält smör
Browniebotten
Recept från Leila Lindström
350 g mjukt smör
6 dl strösocker 3 dl kakao av god kvalitet 1 dl ljus sirap 0.5 tsk salt 6 st ekologiska ägg 3 dl vetemjöl 400 g vit kvalitetschoklad
Vit chokladfluff att täcka tårtan med
180 gr vit choklad
3 dl grädde
Sätt bakplåtspapper (och vik upp kanterna) i en långpanna 20*30 cm. Jag gjorde botten i en 15 cm form och resten av smeten gjorde jag muffins av.
Botten:
Smält smöret i micron, låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst, minst 5 min.Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
Rör slutligen i smöret.
Häll smeten i långpannan, grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-30 min i
175°C (provstickan ska vara torr).
Fyllning:
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min.
Hacka chokladen.
Koka upp grädden och lägg sedan ner chokladen och rör tills den har smält.
Låt det svalna lite.
Tillsätt äggulorna och låt det sjuda någon minut under omrörning.
Tillsätt äggulorna och låt det sjuda någon minut under omrörning.
Smaksätt den med Baileys.
Blanda ner gelatinbladen. Ta från värmen och svalna.
Vispa grädden och vänd ner den i chokladkrämen.
Vit chokladfluff
Värm grädden, får ej koka, smält den vita chokladen i grädden. Kyl den över natten. Vispa till fluff och täck tårtan.
Bred hälften av moussen mellan bottnarna och den andra hälften
ovanpå. Jag hade moussen mellan bottnarna och täckte den med vit chokladfluff.
Jag hade på rött, ätligt glitter.
Inlägget fortsätter nedan eftersom det blev för många tecken att ha allt i ett inlägg!! Hade ingen aning om att det var max 200 tecken i ett inlägg. Man lär så länge man lever. :)
Inlägget fortsätter nedan eftersom det blev för många tecken att ha allt i ett inlägg!! Hade ingen aning om att det var max 200 tecken i ett inlägg. Man lär så länge man lever. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar