torsdag 26 juli 2012

Jordgubbscupcakes med lime curdgrädde & körsbärssylt!

Jordgubbscupcake med lime curdgrädde i ett glassigt, rosa cocktailglas. Riktigt inbjudande ser det ut! :) Lime curd har blivit något av en favvo här hemma. Gjorde även minicupcakes i formarna jag köpte på Panduro för att se om formarna behöll färgen vid gräddning och det gjorde de.
Receptet har jag lånat på bloggen Call me cupcake. Frostingen som är till gjorde jag inte idag, men ska göra den när jag bjuder på dessa cupcakes. De fick en lite crunchy kant, supergott!

Jag har också kokat körsbärssylt med choklad och konjak, oops! Receptet är från Dansukker. Sylten ska jag ha i körsbärscupcakes som jag ska baka någon dag.



Minicuppisar
 JordgubbscupcakesCirka 12 st
Recept med ändringar från Martha Stewart

•75 gram rumsvarmt smör
•230 gram socker
•1 stort ägg
•1/2 tsk äkta vaniljpulver
•150 gram mjöl
•1 tsk bakpulver
•85 ml mjölk (helst 3%!)
•120 gram färska jordgubbar, sköljda, rensade & hackade


Värm ugnen till 175 grader C. Fyll en muffinsplåt med 12 muffinsformar.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål, ställ åt sidan.

Vispa rumsvarmt smör, socker och vanilj ljust och fluffigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt ägget och vispa ytterligare någon minut. Tillsätt de torra ingredienserna i tre omgångar och varva med mjölk. Börja och sluta med mjölet. Vispa tills smeten är slät. Rör ned jordgubbarna.
Fyll muffinsformarna cirka 3/4 fulla. Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, cirka 20 minuter. Låt svalna.


Jordgubbsfrosting
•5 stora äggvitor
•210 gram smör
•190 gram socker
•100 gram färska jordgubbar, grovt hackade

Gör såhär:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan. Tillsätt jordgubbar och vispa några minuter tills frostingen är slät.


Nästan svarta körsbär, så vackra!

Körsbärssylt med choklad


Ingredienser
1 kg körsbär eller bigarråer
1 paket Dansukker Syltsocker 1+3
1 msk citronsaft
75 g riven mörk choklad
2 msk konjak, kan uteslutas

För mindre mängd sylt
250 g körsbär
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
1 tsk citronsaft
20 g riven choklad
2 tsk konjak


Skölj och kärna ur körsbären. Mixa eller finhacka bären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och koka i 4 minuter. Tag grytan från värmen och skumma noga. Blanda i chokladen och konjaken. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

5 kommentarer:

  1. Ojoj, så mycket gott Kate! Både cuppisarna och sylten med choklad i, spännande och gott :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sylten kan jag rekommendera, blir nog jättegod som fyllning i cuppisarna. Ha det bra! :)

      Radera
  2. Vad fina dina muffins var! Jag har själv bakat med körsbär (inte sylt dock) för första gången häromdagen!

    SvaraRadera