Gammaldags vaniljglass
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång
Vispa äggulor och socker i en värmetålig glasskål tills blandningen är pösig.
Koka upp grädden i en liten kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och rör ner skal och frön i grädden.
Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.
Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.
Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är 85oC och har tjocknat. Det tar ca 10 minuter. (Vattnet får inte koka, bara sjuda)
Tag upp vaniljstången. Tag från värmen och ställ skålen över superkallt vatten tills blandningen kallnat.
Frys glassen i glassmaskin eller i frys i ca 5 timmar.
Hallon- och mangosmulpaj
Ingredienser
Valfri mängd av frukt eller bär½ dl sirap
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ tsk bakpulver
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ tsk vaniljsocker
Gör så här
Lägg frukt/bären i en pajform.
Smält smöret och blanda samman med grädde och sirap.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll gräddblandningen i de torra ingredienserna och blanda till en röra.
Häll över bären och in i ugnen ca 45 minuter 150 C.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås
Smält smöret och blanda samman med grädde och sirap.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll gräddblandningen i de torra ingredienserna och blanda till en röra.
Häll över bären och in i ugnen ca 45 minuter 150 C.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar