tisdag 17 juli 2012

Cheesecake med lime!

I dag har vi haft kompisar här på mat och en av dem är väldigt förtjust i lime så till efterrätt bjöd jag på cheesecake med lime och till det lime curdgrädde och färska jordgubbar. Karin, hoppas det är surt nog för dig, själv smyger jag i socker! :)) Receptet nedan lånade jag från Receptfavoriten.




Ingredienser:

9-12 port cheesecake
  • 250 gram smör
  • 2/3 pkt digestive-kex, cirka 300 gram
  • 400 gram kesella eller naturell färskost typ philadelphia
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime

Tillagning:


  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull. Låt svalna något. Mixa eller mosa kexen till grova smulor. En matberedare (använd knivinsatsen) funkar bäst att mixa med. Du kan också krossa kexen till smulor i en påse eller bunke för hand.
  3. Blanda kexsmulorna med smöret till en grynig röra.
  4. Tryck ut kexröran jämt på botten och lite upp på kanterna i en rund form med löstagbar kant cirka 25 cm i diameter.
  5. Sätt in formen i ugnen och grädda i 5-8 minuter. Pajskalet ska bara få lite färg.
  6. Gör fyllningen: Vispa socker och ägg pösigt.
  7. Tillsätt kesellan eller färskosten och vispa.
  8. Skölj limefruken noga och finriv skalet. Blanda i fyllningen.
  9. Dela och pressa sedan saften ur limefrukten och tillsätt till fyllningen.
  10. Sänk värmen till 175 grader.
  11. Häll cheesecakesmeten i formen och baka cheesecaken i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt stå i 30 minuter till.
  12. Ta ut cheesecaken och låt svalna.
  13. Cheesecaken håller sig i kylen. När cheesecaken blir kall så stelnar den också och blir fastare.
  14. Servera cheesecaken kall i tårtbitar med ex. bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.

2 kommentarer: