torsdag 28 juni 2012

Vit chokladmoussetårta med jordgubbar!

Efter en natt i frysen så är nu moussetårtan färdig att fikas. Vit choklad och jordgubbar är mina favvo så denna kombination är en fullträff. Den är krämig, len och supergod.  Receptet lånade jag från Expressens Mitt kök som fanns på Matklubben. Botten som jag naturligt bakat själv är ett rulltårtsrecept från Arla. Eftersom det bara skulle vara en tunnare botten så är det bra med en rulltårta.





 



Vit chokladmoussetårta med jordgubbar

För 8 personer
Vit och rosa, en romantisk tårta med härlig sommarsmak.

Ingredienser:
1 färdigköpt sockerkaksbotten, skivad (eller om du gör en egen)

Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
½ msk smör
2 st äggulor
2½ dl vispgrädde

Jordgubbsmousse:
300 g tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,7 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering:
Jordgubbar
Citronmeliss

Gör så här

Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.

Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.

Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.

Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.

Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.

Garnera med jordgubbar och citronmeliss.

1 kommentar:

  1. Så fin den blev wow! Och den ser också jättegod ut :) mums, kramar!

    SvaraRadera