Vit chokladmoussetårta med jordgubbar
För 8 personer
Vit och rosa, en romantisk tårta med härlig sommarsmak.
Ingredienser:
1 färdigköpt sockerkaksbotten, skivad (eller om du gör en egen)
Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
½ msk smör
2 st äggulor
2½ dl vispgrädde
Jordgubbsmousse:
300 g tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,7 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Garnering:
Jordgubbar
Citronmeliss
Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
½ msk smör
2 st äggulor
2½ dl vispgrädde
Jordgubbsmousse:
300 g tinade jordgubbar
4 gelatinblad
0,7 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde
Garnering:
Jordgubbar
Citronmeliss
Gör så här
Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 cm mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.
Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.
Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.
Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.
Garnera med jordgubbar och citronmeliss.
Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.
Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.
Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter före servering.
Garnera med jordgubbar och citronmeliss.
Så fin den blev wow! Och den ser också jättegod ut :) mums, kramar!
SvaraRadera