torsdag 28 juni 2012

No-bake white chocolate cheesecake!

Till den här ljuvliga, krämiga cheesecaken har jag lånat receptet på den fina bloggen Louise´s Spis. Gjorde en blåbärskompott som jag serverade till, 250 g bär, ½ dl syltsocker som kokas i 30 sekunder, låt svalna och njuuuuut av denna dröm som smakar meeeeeeer!

                                             No-Bake White Chocolate Cheesecake


Botten

ca 11-12 st digestivekex

75 g smält smör


Cheesecakesmet

350 g vit choklad

1 tsk gelatinpulver (+ 2½ msk vatten)

450 g philadelphiaost

250 g mascarpone

1 vaniljstång

300 g (3 dl) vispgrädde
 
Klä botten av en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. (Det går att göra tårtan i en större form men då blir den lite lägre).Sätt även remsor av tex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter så lossar chssecaken snyggast.

Kör digestivekexen i en matberedare till en fin sand (eller krossa kexen i en påse med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite. Lägg gelatinpulvret i en mugg tillsammans med vattnet och låt det svälla.

Vispa philadelphiaosten och mascarponen mjuk med elvisp. Dela vaniljstången längs med på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt fröna till ostmassan och vispa runt lite.

Vispa grädden hårt.

Värm gelatinet i micron några sekunder så att det blir flytande.

Tillsätt den smälta chokladen till ostsmeten och kör lite med elvispen på låga varv. Tillsätt gelatinet under långsam vispning och se till att smeten blir väl blandad. Vänd sedan försiktigt ner grädden i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 8 timmar men helst över natten.

Servera tex tillsammans med frukt, bär eller en god kompott.

Tips! Om man inte gillar digestivekex kan man alltid byta ut dessa kex mot andra kakor (oreos, short bread, biscotti etc), en tunn tårtbotten eller baka en browniebotten. För att ge några förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar