söndag 17 november 2013

Napoleonbakelsens dag!

Jag har fastnat i det här med temadagar. Idag är det Napoleonbakelsens dag och jag har för första gången gjort en bakelse och det är också första gången som jag gör smördeg. Det är en snabb smördeg (bara 10-20 minuter i kylen mellan kavlingarna mot 1 timme som vanlig smördeg ska vila) så det går rätt så fort att göra dessa bakelser.

Min sambo ska få en ikväll till kaffet. :)

Se recept nedan från the one and only Birgitta Rasmusson!


                             Inbäddad bildlänk
                         
                                

Napoleonbakelse 

Snabb smördeg
500 g vetemjöl
500 g smör - kallt i bitar
200 g vatten
40 g äggula
10 g salt
10 g citron saft/juice

Vaniljkräm
500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör

Övrigt
1000 g grädde
150 g äppelmos
150 g hallonsylt
300 g florsocker
50-60 g vatten

Gör så här
1. Smördeg
Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.
2. Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.
3. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.
4. Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.
5. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
6. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
7. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
8. Låt vila 10-20 minuter.
9. Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.
10. Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

11. Vaniljkräm
Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
12. Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
13. Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
14. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
15. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.

16. Montering
Dela bottnarna i 3 lika stora delar.
17. Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.
18. Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.
19. Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.
20. Stryk tunt med hallonsylt
21. Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.
22. Skär i portionsbitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar