Rabarber- & jordgubbspaj, recept lånat av en arbetskamrat med lite egna tillägg
2 dl socker
150 g smör
1 ägg vispas
2 dl vetemjöl
1 dl mannagryn
Rabarber, efter tycke och smak
Jordgubbar, efter tycke och smak
Muskovadosocker, ljust
Rör ihop socker och smör.
Vispa ägget lite lätt.
Blanda alltsammans och bred ut i en smord form.
Rabarber skäres i små bitar och dela jordgubbarna och lägg på pajen. Sockra lite med ljust muskovadosocker.
Grädda i 200 grader tills kakan fått färg och rabarberna känns mjuka, cirka 20 minuter. Serveras med Leilas hemgjorda vaniljkräm.
Hemkokt vaniljkräm, recept av Leila
5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1.5 dl socker
7 äggulor
0.75 dl majsstärkelse
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde
Koka upp mjölk och delad och urskrapad vaniljstång.
Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning, så fort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.
Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.
Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.
Så gott det ser ut och spännande med mannagryn i tycker jag!
SvaraRaderaJa, det är annorlunda med mannagryn i, men det är gott. /Kate
Radera