onsdag 30 maj 2012

Pluggfika med rabarber- & jordgubbspaj och hemkokt vaniljkräm!

Idag är dagen före tentan och min pluggkompis kommer hit och vi ska trycka in diagnoskoder och naturligtvis fika. Jag har gjort en rabarber- & jordgubbspaj med Leilas goda vaniljkräm. Äggvitorna jag fick över efter att ha gjort vaniljkräm med sju äggulor i ska jag senare baka macroner av. :)

Rabarber- & jordgubbspaj, recept lånat av en arbetskamrat med lite egna tillägg

2 dl socker
150 g smör

1 ägg vispas

2 dl vetemjöl
1 dl mannagryn

Rabarber, efter tycke och smak
Jordgubbar, efter tycke och smak

Muskovadosocker, ljust

Rör ihop socker och smör.
Vispa ägget lite lätt.
Blanda alltsammans och bred ut i en smord form.
Rabarber skäres i små bitar och dela jordgubbarna och lägg på pajen. Sockra lite med ljust muskovadosocker.

Grädda i 200 grader tills kakan fått färg och rabarberna känns mjuka, cirka 20 minuter. Serveras med Leilas hemgjorda vaniljkräm.

Hemkokt vaniljkräm, recept av Leila

5 dl mjölk 3%
1 vaniljstång
1.5 dl socker
7 äggulor
0.75 dl majsstärkelse
25 g osaltat smör
2 dl vispgrädde

Koka upp mjölk och delad och urskrapad vaniljstång.

Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning, så fort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.
Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.
Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.


Så härligt med den röda färgen av jordgubbarna!

Fint med de svarta prickarna av vaniljstången.


2 kommentarer:

  1. Så gott det ser ut och spännande med mannagryn i tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är annorlunda med mannagryn i, men det är gott. /Kate

      Radera