torsdag 24 maj 2012

Choklad- och hallonmousse!

Jag har hittat en ljuvlig chokladmousse, len och som smälter i munnen. Receptet nedan, som är till en "Underbar chokladmoussetårta", lånade jag från Louise´s Spis Det är nedan ljus choklad i den ni ser nedan, eftersom jag gillar det bäst. :) Har haft den till fyllning i tårtor och det går jättebra. Har även lånat recept på hallonmousse från Baka baka liten kaka som också är god, se recept nedan. Dessa går naturligtvis att äta som de är. Njut!

Chokladmousse


4 blad gelatin                                                                  


300 g+300 g vispgrädde


300 g mörk choklad (54-64%, ej mer)


3 äggulor


ca 40-50 g florsocker (smaka av och ta mindre om du vill ha mindre söt mousse)


ca 200 g färska, fasta hallon

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Vispa 300 g grädde ganska lätt i en skål. Vispa samman äggulor och florsocker i en annan skål.



Hetta upp resterande 300 g grädde i en kastrull och slå den över chokladen. Rör om tills chokladen smält och det är en slät smet. Häll chokladsmeten i äggvispet och rör om så att allt blandas.



Lyft upp och krama ur gelatinbladen och smält dem tillsamman med någon matsked av chokladsmeten i en liten kastrull. Rör ner det i chokladsmeten igen och vänd sedan ner den vispade grädden. Ställ i kylen.



Hallonmousse

Hallonmousse har varit en populär fyllning
Med gelatin:

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad2 dl grädde
Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.


Utan gelatin:
200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
1oo g färskost
2 dl grädde


Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 s, låt sedan svalna en aning. Vispa grädden. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

OBS! (tillsatt 11.9.2008): P.g.a. risken för norovirus/calikivirus skall utländska frysta bär (och grönsaker) alltid upphettas till minst 90 grader Celsius (d.v.s. i praktiken kokas) i 2 minuter innan man använder dem!


Chokladmousse

Hallonmousse

Tulpaner från min trädgård!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar