fredag 7 februari 2014

Vrålfika!

På jobbet idag avslutade vi dagen och veckan med vrålfika! En vrålfika är när de som vill bakar, de som vill köper kaffebröd och sedan kan de som vill bara komma och fika.

Vi hade ett dignande fikabord med 20 olika smaskigheter, kakor, muffins, tryffel, choklad- och arraksbollar, choklad-, morotskaka, cheesecake, sockerkakor, fruktpaj med mera. Ett tappert försök att prova allt gick i stöpet, det var alldeles för mycket för att orka och då kan jag säga att jag inte ger mig i första taget. Det var roligt att så många av oss bidrog till det fylla bordet.

Mitt bidrag var en cheesecake med salt kolasås från recept, nedan, av Roy Fares. Smaskigt som bara den!


    





                                
        
                      Roy Fares salted caramel cheesecake
12 bitar
Botten
  • 14 st digestivekex
  • 0 ,5 dl strösocker
  • 0 ,5 tsk salt
  • 100 g smör
Cheesecakefyllning
  • 900 g färskost (cream cheese) - rumstempererad
  • 3 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 0 ,5 dl vetemjöl (1⁄2 dl)
  • 2 dl gräddfil - rumstempererad
  • 3 ägg - rumstempererad
  • 1 äggula - rumstempererad
Kolasås
  • 100 g glykos
  • 2 dl strösocker
  • 1 ,75 dl grädde
  • 50 g Smör
  • 1 tsk flingsalt
  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter med smulorna, även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
  2. Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Deka vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
  3. Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

NJUT i fulla drag!

2 kommentarer:

  1. Herregud Kate, jag hade nog fått ont i magen eller något! Ser mycket gott ut måste jag säga.... :) Önskar dig en fin kommande vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man fick välja ut några godsaker och ta små bitar av dem annars hade magen sagt i från. :) Det som var roligt var att så många bakade. Tack och detsamma till dig.

      Radera