söndag 9 februari 2014

Hemgjord nutella och kakor!

För några dagar sedan var det World Nutella Day så i helgen har jag gjort egen nutella. Det var snabbt och enkelt att göra och gott att ha till mycket. Jag bakade också nutellakakor, men i dem hade jag köpt nutella. Kakorna blev crunchy och goda. Gott med chokladkräm.






Hemmagjord Nutella (choklad- och hasselnötskräm) Recept och text från bloggen Healthaholic

(En liten burk, går bra att dubblera)
Ingredienser:
1,75 dl hasselnötter
2 msk kakao (rå eller vanlig)
0,75 dl kokossocker
En nypa salt
1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver
1-2 tsk kokosolja
Gör så här:Börja med att rosta hasselnötterna på en plåt med bakpapper i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter så att skalet spricker. Lägg nötterna i en handduk och skrubba dem så att skalet lossnar. Mixa nötterna i en mixer tills det blir ett nötsmör (om det inte blir ett smör så tillsätt kokosoljan redan nu, det brukar underlätta), tillsätt de andra ingredienserna och mixa tills de blandats väl och du är nöjd med konsistensen. Häll upp i en burk, förvara i kylen. Ta ut krämen en stund innan du ska äta den då kokosoljan stelnar av kyla.




Nutella-cookies, 24 stycken Recept och text från bloggen Frostrosor

(OBS! Det ska inte vara något smör/margarin i receptet)

1 dl strösocker
1 ägg
2 dl Nutella (kylskåpskall)
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och socker (det behöver inte bli pösigt och vitt). Tillsätt den kylskåpskalla nutellan och rör smeten slät. Blanda mjöl och bakpulver för sig och tillsätt sedan i smeten. Arbeta till en deg. Baka ut två stänger av degen, och dela varje degstång i 12 bitar. Så att du sedan har 24 bitar deg. Lyft bitarna på en bakplåtpappersklädd plåt och platta till kakorna med ett dricksglas. Ställ kakorna kallt i 10 min (t.ex. balkong eller uteplats). Grädda sedan kakorna i 175 grader i 8-10 minuter. Låt svalna lite och lyft sedan kakorna över på ett galler så att de kallnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar