fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dag!

Lite sent kommer en hälsning om en bra alla hjärtans dag/kväll!

I morse fick Wille, vår dvärgschnauzer, med sig en cheesecake, kolasås och ett fång tulpaner att ge till sin hundvakt, mormor. Det blev uppskattat.

Cheesecake med daimbitar, ljummen kolasås, kondenserad mjölk, till. Jag gjorde också två portionsformar med detta goda som vi har ätit till dessert i kväll och det var väldigt gott.

Receptet nedan kommer från Jennys matblogg.

Foto: Ha en bra Alla ❤️-dag! #allahjärtansdag#hjärtans#hjärta#valentin#cheesecake#dajm#kolasås#rött#tulpaner


                                              Daimcheesecake med kolasås!


                                                
Det här behöver du till en rund form 25 cm 
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk – kokad i max 2 timmar
Gör så här: 
Ta av ettiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.
 
Gör så här: 
Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.
Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.  Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde  och servera genast.
 
Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar