söndag 28 juli 2013

Tårtor - white velvet cakes

De varmaste dagarna hittills denna sommar bakade och modellerade jag två tårtor. De står i kylen och är alldeles blanka och kladdiga. Det är white velvet cakes som är fyllda med jordgubbsmousse med jordgubbsbitar och glasskräm. Spacklade med vaniljsmörkräm och täckta och dekorerade med sockerpasta.

Recepten nedan lånade jag hos Sockerrus. Receptet på jordgubbsmoussen har jag hittat på Facebook, men kommer inte ihåg från vem, tyvärr.








White Velvet Cake

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 6 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 10 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).


Glasskräm

 Du behöver:

3 dl grädde

3 dl vaniljkräm (exempelvis marsan)

(Jag brukar inte vara så noga med att mäta upp utan blandar hälften hälften med hjälp av ögonmått.)

Gör så här:

Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar


Smörkräm (räcker till cirka 10 cupcakes)

115g smör

4-4,5dl florsocker

2 tsk kokande vatten

1 tsk vaniljessens


Gör så här:

Vispa smöret fluffigt i minst 10 min (blir krämigare smörkräm som smakar mindre smör då) Tillsätt sedan florsockret lite i taget. Avsluta med att hälla i vatten, ev smaksättning och färg under omrörning. Tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens.

Jordgubbsmousse

½ l jordgubbar
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl grädde

Mixa jordgubbarna till puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm lite av purén och smält gelatinbladen, får ej koka. Vispa under tiden ihop äggulorna med florsockret. Vispa grädden. Värm all puré så gelatinet blir riktigt smält. Blanda jordgubbs- med äggblandningen och vispa, blanda sedan ihop den med grädden. Låt stå i kylen och bli riktigt kall.

2 kommentarer:

  1. Jättefina tårtor Kate och min favorit är den rosa. Gillar sådana tårtor (har alltid gjort det) :) Hoppas ni har det bra i sommarvärmen, stor kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Den här värmen är inte min grej. :) Bara att göra det bästa av det. Hoppas du har det bra! Kram, Kate!

      Radera