måndag 1 april 2013

Chokladtårta!

Chokladtårta med massor av vit, ljus och mörk choklad. Hittade ett recept i senaste numret av  Matmagasinet på den här väldigt chokladiga tårtan. I receptet var det bara mörk choklad, men eftersom jag inte är så förtjust i enbart mörk choklad så blandade jag det jag hade hemma av vit, ljus och mörk. Tyvärr, så blev färgen på chokladkrämen inte så tilltalande utan påminde mest om något annat brunt. ;) Jag vispade också det som skulle ha varit chokladkräm så det blev fluff eftersom det tog så lång tid för den att tjockna. 
Chokladtårta 

10 bitar
Tid: 45 min + cirka 1 timme i ugn

200 g mörk choklad, cirka 60% kakaohalt
1 dl kaffe
200 g smör i kuber
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
1 dl rörsocker, strö
2 dl ljust muscovadosocker 
1 krm salt
3 ägg
1 dl mjölk

Chokladkräm

400 g mörk choklad (jag tog 150 g vit, 150 g ljus och 100 mörk) cirka 60% kakaohalt
5 dl vispgrädde
4 msk socker

Till formen

2 msk smör
2 msk kakao

Gör så här:

1
: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Pudra med kakao.

2: Hacka chokladen. Värm kaffet i en kastrull, ta från värmen och låt chokladen smälta i kaffet. Låt sedan smör smälta med chokladen. 
3: Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp äggen och blanda med mjölken.  Rör ner choklad- och äggblandningen i den torra blandningen och rör ihop till en jämn smet.
4: Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Testa med sticka om kakan är färdig. Låt svalna något innan den tas ur formen och får svalna helt. 
5: Chokladkräm: Grovhacka chokladen och lägg den i en skål. Hetta upp grädde och socker i en kastrull. Ta av från plattan precis när det börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna - den tjocknar när den svalnar. 
6: Skär kakan i tre delar med en vass kniv eller tårtdelare. Lägg ihop delarna med chokladkräm mellan. Avsluta med ett lager chokladkräm på toppen och runtom. 

Njuuuut!   

2 kommentarer: