måndag 6 januari 2014

Mississippi mud-tårta!

God fortsättning! Hoppas det nya året börjat bra för er alla. Hos mig har det varit ledigt, med betoning på ledigt. ;) Snart börjar allvaret med jobba, äta, sova, jobba, äta, sova...

Igår firade vi en 10-åring med paket och tårta. En Mississippi mud-tårta fylld med chokladbollar, glasscreme, istället för glasyr som det står i receptet, och dekorerad med en rosa uggla, så klart, gjorde jag till henne. Denna tårta med dessa fyllningar rekommenderas verkligen, supergott.

Jag gjorde inte riktigt som receptet nedan utan jag gräddade i tre 15 cm:s formar och som jag skrivit ovan så hade jag andra fyllningar, hyvlade inte över choklad. Fick smet över som jag gjorde muffins av.








Mississippi mud-tårta

Recept från boken Hem ljuva hem, The Hummingbird bakery

10-12 bitar

Sockerkaka
250 gram osaltat smör, rumsvarmt
600 gram strösocker
3 stora ägg
470 gram vetemjöl
140 gram kakao
2 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 3/4 dl filmjölk
1 tsk vaniljessens
3 3/4 dl kokande vatten

Glasyr
800 gram florsocker, siktat
120 gram kakao, siktat
150 gram osaltat smör. skuret i kuber
600 gram Philadelphia
40 gram mörk choklad, hyvlad

Värm ugnen till 175 grader. Klä tre bakformar, 20 cm, med bakplåtspapper.

Börja med sockerkakan. Vispa smöret och sockret lätt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa väl efter varje.
Sikta ihop mjöl, kakao, bikarbonat och saltet i en skål. Vispa ihop filmjöl och vaniljessens. Tillsätt de torra ingredienserna och filmjölksblandningen till smör- och sockersmeten i tre omgångar. Blanda väl. Tillsätt det kokande vattnet och blanda väl. Fördela smeten lika i de tre formarna. Grädda i 35-40 min. Låt svalna helt innan de glaseras.

Vispa ihop florsockret, kakaon och smöret, lite i taget på låg hastighet med elvisp. Allt ska vara väl blandat, klumpfritt och ha en lite sandig konsistens. Tillsätt lite av philadelphian och vispa sedan även ner resten av den. När det blandats vispar du glasyren lätt och luftig på hög hastighet.

När bottnarna svalnat kan du montera tårtan. Lägg en botten på ett tårtfat och klicka 3-4 msk glasyr och brer ut den. Lägg på botten två och gör lika.

Glasera hela tårtan och hyvla choklad över den.


Chkladbollsfyllning

Recept från bloggen Sockerrus

(Räcker till ca 2 fyllningslager á 20 cm botten.)
100g smält smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1-2 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos
Gör så här:
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat. I en annan skål förbered 1 dl
vaniljkräm och vispa grädde i en annan. Med hjälp av en slev, blanda nu ihop alla 3 skålarna. Börja med den mindre mängden grädde och vaniljkräm, öka sedan på ifall du vill ha fyllningen lite lösare.
Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö över kokos.

GlassCreme

Recept från bloggen Sockerrus

(Räcker till ca 2 lager)
3 dl grädde
3 dl vaniljkräm (exempelvis marsankräm gjord på pulver)
Gör så här:
Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden och rör sedan ner vaniljkrämen i grädden. Blir den inte tillräckligt fast så vispar du lite till annars är du nu klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar