torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag!



Kanelbullens dag är en dag att fira, tycker jag! Bullar är så gott. Jag har provat två nya bullrecept. Kalljästa bullar och kesellabullar. Bytte ut vanligt vetemjöl mot -mjöl special eftersom det ska ge ett lättare och luftigare bröd. Degen ska bearbetas mera, men hur mycket är mera?? Jag tyckte inte jag fick lättare bröd så jag bearbetade nog för lite. Jag jäste de kalljästa i kylen över natten och gräddade dem på morgonen innan jobbet och tog med dem och bjöd mina arbetskamrater.

Recepten till bullarna lånade jag hos Tasteline, kalljästa bullarkesellabullar.

Inbäddad bildlänk


Kesellabullar                               

50 gram
100 gram
5 dl
250 gram
1,5 dl

0,5 tsk
17 dl
300 gram
0,5 dl
1 st


Tillagning


Cirka 50 stycken

1. Smula ned jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken.

2. Värm till fingervarmt, 37 grader.

3. Häll degspadet över jästen och rör om tills all jäst har lösts upp.

4. Tillsätt kesella, socker, salt och nästan allt mjöl.

5. Arbeta ihop degen tills den blir smidig.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Blanda under tiden samman kesella och kanel.

7. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.

8. Kavla ut varje del till en tunn platta. Bred ut kesellablandningen
över plattorna och rulla ihop till två rullar. Skär varje rulle i ca 25 delar
och lägg i fina bullformar.

9. Låt jäsa i ca 15 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg
och strö över pärlsocker.

10. Grädda i ca 8 minuter i 250 grader. Låt svalna på galler.

Kalljästa bullar
1 st
5 dl
50 gram
100 gram
1 dl
10 dl

Fyllning
100 gram
4 msk
1 dl

Pensling och garnering
1 st


Tillagning


40 bullar

1. Vispa först upp ägget. Smula sönder jästen och rör ut den med ca en
dl kall mjölk.
2. Tillsätt det uppvispade ägget, resterande kall mjölk, smör och
socker. Rör väl. Tillsätt sist mjölet i omgångar.
3. Kavla ut till en rektangulär platta. Bred smöret över. Pudra på
socker och kanel. Rulla ihop till en längd. Skär i ca två cm breda bitar och
lägg i formar.
4. Låt bullarna jäsa i minst två timmar under bakduk i rumstemperatur
eller över natten i kyl täckta med plast.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över (har de jäst i kyl,
ta först fram och jäs i rumstemperatur ca 20 minuter).
6. Grädda i mitten av ugnen i 220 grader i 10 minuter.

Njuuuuuut!

1 kommentar: