torsdag 17 april 2014

Loaded Chocolate Cake - Glad Påsk

Igår firade jag min födelsedag med familjen. Vi åt påskmat och avslutade med den godaste tårtan jag ätit, loaded chocolate cake! Så god blandning med kola, snickers, nutella, philadelphia i en chokladbotten täckt av en ljuvlig frosting.

Receptet lånade jag på den fina bloggen Louises Spis.


Loaded Chocolate Cake
ca 10-15 bitar

Bottnar

180 g vetemjöl (3 dl)
300 g strösocker (3,3 dl)
90 g kakao (drygt 2 dl kakao)
6 g bikarbonat (1 tsk)
4 g bakpulver (1 tsk)
60 g neutral olja (ex matolja) (60 ml)
180 g mjölk + 10 g vitvins vinäger (1,8 dl + nästan 1 msk)
190 g kaffe (eller vatten) (1,9 dl)
2 stora ägg


Fyllning

300 g philadelphiaost
200 g grädde (2 dl)
1 knivsudd bakpulver
80 g florsocker (1,3 dl)
1 tsk vaniljextrakt
1 hackad snickers
ca 1 msk nutella
ca 6 msk dulce de leche


Frosting

300 g kall philadelphiaost
150 g rumsvarm nutella
150 g rumsvarmt smör
60 g florsocker (1 dl)

Bottnar

Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter  Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika att det blir klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet någon minut. Var försiktigt för det kan skvätta rejält om man har för liten skål.

Fördela smeten i formarna, väg för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på dem mot slutet. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.

Fyllning

Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4 en kort stund.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.

Vänd ner den hackade snickersen.


Frosting

Vispa smöret, nutella och florsocker smidigt och lätt poröst med maskin, ca 5-10 min. Tillsätt philadelphiaosten och vispa snabbt samman till en fluffig frosting kräm. Vispa så kort tid du kan när philadelphian tillsatts!

Montering

Jämna till bottnarna med en sågtandad kniv om det behövs för att få raka toppar.

Lägg en botten på serveringsfat. Bred på ett tunt lager nutella och därefter en rejäl klick av fyllningen.

Gör några hål i nästa botten med en äppelurkärnare, se till att hålen inte går helt igenom. Lägg på bottnen på tårtan. Fyll sedan hålen med dulce de leche. Fördela över en rejäl klick av fyllningen. Upprepa med den tredje bottnen. Avsluta med den sista bottnen. Ställ gärna tårtan i kylen ca 20 minuter eller under tiden du förbereder frostingen.

Täck tårtan med frosting (receptet på frostingen är ganska generöst så det kan bli frosting över). Låt tårtan gärna stå i kylen lite innan den serveras så den hinner sätta sig lite. Serveras tårtan efter att ha stått i kylskåp så är det bra om den får stå ute ca 20 minuter innan servering så den inte är helt kylskåpskall.

Njut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar