lördag 8 september 2012

Lakritskolasnittar och städning!

Efter en veckas snoreri så är jag i form igen. Vi har haft en städdag, jag har putsat fönster och min sambo har tagit upp båten och städat den för att sedan ställa den i båthuset. Hösten har kommit och jag tycker att det är en härlig årstid, man får mysa inne med ljus och brasa och sedan gå långa, lite kalla promender, såååå härligt!

På eftermiddagen gjorde jag rabarbersoppa och bakade lakritskolasnittar, lakrits är min favorit, mums!! Vi åt soppan kall med lakritssnittar till som efterrätt. Kakorna blev så mörka så jag tror att jag hade i fel lakrits, min var nog för koncentrerad. Recepten nedan är från tidningen Hembakat, men ursprungligen från boken "Lakrits - en kärleksförklaring i svart" av Annika Wallin och Annica Triberg.


  
Lakritskolasnittar 175 grader, 10-12 min
 
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk lakritsgranulat
 
Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ned socker och sirap. Blanda mjöl, bakpulver och lakritsgranulat. Vänd samman allt till en slät deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen i 30 min. Dela degen i tre delar. Rulla ut fingertjocka längder och lägg dem på en smord bakplåt. Platta till längderna lite. Gräddas i mitten av ugnen. Skär längderna i sneda bitar när de är varma. Låt svalna på galler och förvara dem i burk med lock.
 
 Rabarbersoppa, fyra portioner
 
400 gram rabarber
5 dl vatten
1 dl strösocker
½ vaniljstång
½ lime
 
Ansa och skär rabarberna i cm-tjocka bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och socker. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg stång och skrap i kastrullen. Sjud tills rabarbern är mjuk. Låt dra och svalna. Sila av och smaka av med pressad lime. Ställ kallt.
 
Servering
 
lakritssocker ( ½-1 msk lakritspulver blandas med 1 dl strösocker)
½ lime i klyftor
 
 Fukta kanten på glaset med lime och doppa i lakritssockret
 
 
 
 
 

5 kommentarer:

  1. Låter gott och spännande med lakritssnittar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men nästa gång ska jag ha i lakritspulver och inte granulat. Rabarbersoppan var jättegod. :)

      Radera
    2. Ja lakritspulver är nog att föredra ;) Ja, soppan låter också god kära du, kram!

      Radera
  2. Hejsan tänkte att jag skulle kika in här oxå och se lite mer av vad vad du gör och inte bara genom instagrambilderna vilket iofs är jättespännande och kul att ta del av;) jag själv har bloggat i snart sex och tycker det är kul nu igen efter att ha haft lite bloggtorka;)))nu tänkte jag kolla runt lite mer Odin tårtstuga;))) ha de gött .. Poa

    SvaraRadera
  3. Hej igen ja nu heter ja ju inte poa förstås utan Pia... Denna iPhonen skriver lite tokigt ibland;)))) och som du ser så heter min blogg vardagsrummet...Pia

    SvaraRadera